Steven Van Gucht over langdurige Covid: "Dat lijkt nog altijd het beste geneesmiddel te zijn"

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Mensen die besmet raakten met Covid ondervinden daar vaak lange tijd nadien nog hinder van. Volgens viroloog Steven Van Gucht zijn er nog veel onopgeloste vragen en lijkt tijd vooralsnog het beste geneesmiddel.

Heel wat mensen hebben te maken met landurige Covid. Ze hebben na meer dan 2 maanden nog altijd klachten, waaronder spierpijn, concentratieproblemen of verlies van smaak en geur.

"Het is een heel scala van klachten, variabel van patiënt tot patiënt. Maar ook variabel in de tijd, soms komen klachten en verdwijnen die en dan komen weer andere klachten opzetten", licht Steven Van Gucht toe in het Laat journaal op Eén.

"We weten hier nog heel weinig over. We kennen het mechanisme niet, dus we weten niet wat het juist veroorzaakt. We weten ook nog niet precies hoe vaak dit voorkomt, de studies lopen."

"We weten ook niet goed hoe het evolueert. Sommige van die klachten duren ook al een jaar, het is een chronische ziekte en dat vraagt wat meer tijd om te bestuderen."

Hoopvol is wel dat bij veel personen de klachten afnemen naarmate de tijd vordert. "We zien wel dat bij veel mensen het mettertijd wel verbetert, dus tijd lijkt nog altijd het beste geneesmiddel te zijn."