Steven Van Gucht waarschuwt: "Dat is zeker nog niet gegarandeerd"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Nu we weten dat op 18 februari de coronabarometer op oranje gaat, dromen velen al van code geel. Dan zullen er zo goed als geen maatregelen meer overblijven.

"We zitten nog niet in code geel. We moeten eerst nog zien wat het effect van code oranje is. Dat is een enorme versoepeling. Het aantal contacten gaat enorm toenemen", vertelde viroloog Steven Van Gucht aan de VRT.

"In een land als Denemarken, waar ze eerder al heel wat maatregelen hebben geschrapt, zie je het aantal besmettingen steil omhoog gaan. En ook de ziekenhuisopnames gaan er nu steil omhoog. Ze hebben er gemiddeld nu twee keer meer dan in België."

"Ik hoop dat wij dat niet gaan zien. En ik denk dat we dat kunnen vermijden door wat geleidelijkheid in te bouwen. Door niet onmiddellijk alles los te laten en soms wel nog in te zetten op mondmaskers en andere basismaatregelen."

"Hopelijk kunnen we zo wel in één dalende lijn naar beneden gaan, zonder dat je tussendoor weer een opstoot ziet. Dat zal de beste garantie om snel naar die code geel te kunnen gaan."

"Of dat haalbaar is in maart, zullen we de komende weken zien. Theoretisch is het mogelijk, maar het is zeker nog niet gegarandeerd."

Volg het nieuws op de voet met de gratis app van Redactie24