Steven Van Gucht waarschuwt voor gevaar: Makkelijker corona met koud weer

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Ons land zit in de greep van het koude weer en dat is niet meteen goed in de strijd tegen het coronavirus. Viroloog Steven Van Gucht geeft enkele stevige waarschuwingen.

De winterprik in ons land zorgt ervoor dat mensen binnen dicht op elkaar kruipen. Geen goed nieuws dus in onze strijd tegen het coronavirus. De lucht is door de koude enorm droog en dat heeft het coronavirus heel graag.

“De druppeltjes die we uitademen, -hoesten of -niezen, verdampen nu heel snel, en grote druppeltjes worden kleine die langer blijven hangen en zich makkelijk en snel in een ruimte kunnen verspreiden. Daardoor is er een grotere kans op aerosolproductie”, zegt Van Gucht. “Daarbij komt nog dat onze weerstand wat lager kan zijn in de bovenste luchtwegen, zeg maar in de neus.”

Dat is ook de reden waarom de regels rond het dragen van mondmaskers vorige week verscherpt werden, aldus De Gucht. “Het is een feit dat we in de winter vaker binnen zitten en dichter op elkaar. Zeker nu met zware vriestemperaturen is ventilatie ook moeilijker op sommige plekken, dus dat is voor het virus een extra gunstige omstandigheid.”

Volgens de viroloog van Sciensano blijft het ontzettend belangrijk om goed te ventileren, ook al is het buiten erg koud. Enkel op die manier kan de opbouw van aerosolen tegengehouden worden.