Steven Van Gucht wil dat voetbalfans het weten: "Zo gebeurt heel veel virusverspreiding tijdens supporteren"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Professor Steven Van Gucht waarschuwt de supporters van de Rode Duivels: luid praten, roepen of zingen kan voor veel virusoverdracht zorgen.

Zondagavond moet de Belgische nationale ploeg opnieuw aan de bak. In de achtste finales wacht het Portugal van Cristiano Ronaldo.

Gevraagd naar wat de risico's zijn van met vrienden thuis of op een groot scherm naar een match te kijken, antwoordde Steven Van Gucht op VTM: "Ik denk dat het te maken heeft met roepen en juichen."

"Er is veel lawaai, er is veel emotie en wanneer je met elkaar wil spreken, ga je je stem moeten gebruiken. Of je gaat juichen wanneer er een doelpunt valt. En dat zijn momenten waarop we potentieel heel veel virus kunnen uitscheiden."

"Wanneer we onze stem luid gebruiken, wanneer we roepen, produceren we heel veel grote en kleine druppels. En dat is een groot verschil met gewoon stil praten, of ademen."

"Met zingen kan je dat ook hebben, dat is ook een verhoogd risico. Dat zijn toch wel typische dingen tijdens zo'n wedstrijd. Dat betekent dat de mensen die rondom jou staan, potentieel blootgesteld kunnen worden aan heel veel virus."