Steven Van Gucht wil derde golf vermijden: "Dit is mijn belangrijkste advies"

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers stijgen snel in België. Steven Van Gucht waarschuwt dat we op een kantelpunt staan en geeft een belangrijk advies om de opmars van het virus een halt toe te roepen.

"De plateaufase maakt plaats voor een stijgende trend. We zien nu een aanhoudende stijging van het aantal besmettingen in alle provincies en bij de meeste leeftijden. We bereiken deze week vermoedelijk 3.000 nieuwe besmettingen per dag. Er is duidelijk meer virus in omloop."

"Ongeveer 6% van de besmettingen leidt tot ziekenhuisopname. De drempels van 2.000 ziekenhuisbedden en 500 bedden op intensieve zijn overschreden. Het is geleden van 28 december dat er nog 500 patiënten op intensieve zorgen lagen", aldus Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.

De viroloog legt uit dat nu meer mensen die met het coronavirus gehospitaliseerd worden op intensieve zorg belanden.

"Patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis worden nu iets vaker naar intensieve zorgen doorverwezen dan enkele weken geleden."

Belangrijkste advies

Steven Van Gucht adviseert de bevolking om het aantal dichte contacten de komende periode zo veel mogelijk te beperken.

"We staan op een potentieel kantelpunt, maar we kunnen het verdere verloop nog zelf bepalen. Mijn belangrijkste advies is om uw dichte contacten te beperken in afwachting van de verdere uitrol van de vaccinatiecampagne. Mensen die je niet ontmoet kan je niet besmetten."