Steven Van Gucht ziet het somber in: “Zal deze week nog gebeuren”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano is ervan overtuigd dat de door het Overlegcomité genomen maatregelen een gunstig effect zullen hebben op de besmettingen, maar in de ziekenhuizen zullen we dit nog een hele tijd voelen.

De maatregelen is één iets, maar volgens Van Gucht hebben heel wat mensen zelf hun gedrag ook al aangepast. De stabilisatie van de besmettingen zal echter niet meteen een effect hebben op de cijfers in de ziekenhuizen, terwijl het wel daarover gaat.

De stijging van de cijfers ligt nu net onder de 40 procent op weekbasis. Dat is veel, maar de neerwaartse tendens is eigenlijk al enkele dagen lichtjes bezig. “Als je kijkt naar de evolutie van de cijfers, en de maatregelen die nu genomen zijn, kunnen we misschien volgende week een stabilisatie verwachten”, zegt Van Gucht bij HLN Live.

Vooral in de ziekenhuizen is het alle hens aan dek. “Momenteel liggen er al 637 mensen op intensieve zorg. Als je rekent dat van de meer dan 6.000 besmettingen van afgelopen maandag 5 procent in het ziekenhuis terechtkomt, dan zijn dat 300 nieuwe hospitalisaties binnenkort. Een belangrijk deel zal ook op intensieve zorg terechtkomen, die belasting zal dus blijven toenemen. Mogelijk zullen we deze week al boven de 700 uitkomen. Maar door de maatregelen kunnen we misschien wel onder die belangrijke drempel van 1.000 blijven.”