Steven Van Gucht ziet opnieuw problemen in de ziekenhuizen: “Groter probleem momenteel dan corona”

door: PMN
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

We horen er minder over, maar het coronavirus is nog steeds onder ons. En dit jaar is er meer dan alleen maar het coronavirus.

Corona is niet weg. Veel mensen kennen wel iemand die nu corona heeft. “Het is ook nooit weggeweest”, licht viroloog Steven Van Gucht uit.

“We zitten in een golfbeweging. Die golven worden wel steeds kleiner en dat is goed nieuws", zegt Van Gucht bij Radio 1.

“Het virus blijft circuleren omdat mensen telkens opnieuw besmet kunnen worden. Het beeld is wel milder want er zijn minder mensen die zwaar ziek worden. Dat is het resultaat van de boostercampagne.”

“In vergelijking met precies een jaar is er wel een groot verschil. We zaten toen in de deltagolf. Er lagen op Intensieve Zorgen tussen de 800 en 900 patiënten, nu liggen er iets meer dan 50.”

“De kans dat mensen op intensieve zorgen belanden is veel kleiner. Vorig jaar was dat nog 20% terwijl het nu 5% is.”

Van Gucht ziet opnieuw een groot probleem bi de ziekenhuizen. “Er zijn nog andere ademhalingsvirussen die ons ziek kunnen maken.”

“RSV is in de ziekenhuizen momenteel een groter probleem dan corona. Ik hoop dat we in toekomstige winters nog steeds een mondmasker op zak hebben.”