vaccinoloog Johan Neyts in de wolken met nieuws over coronavaccin: "Dan kunnen we 1 miljoen Belgen beginnen inenten"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Pfizer heeft tussentijdse resultaten vrijgegeven van een vaccin tegen het coronavirus. Die zijn zelfs beter dan verwacht en geven iedereen weer hoop.

Johan Neyts is vaccinoloog aan de KULeuven. "Dit is heel goed nieuws", zegt hij aan Radio 1. "Daar word ik blij van. Het toont aan dat het wel zal lukken om meerdere werkende vaccins te hebben. We gaan het virus wel kunnen verslaan."

"In de grote fase 3 moet men het gaan testen bij mensen. Die krijgen het vaccin ingespoten en een placebo. Een maand na de eerste dosis weet men dat er voldoende immuniteit is. Men gaat dan vergelijken. In totaal zijn 90 mensen ziek geworden die deelnamen aan de studie. Die hadden meerendeel het placebo gekregen."

"Deze studie zal men eind november, begin december kunnen afronden. Elf maanden na het virus ontdekt werd, zijn die resultaten er. Het is echt onwaarschijnlijk. Als je weet dat we HIV al meer dan 30 jaar kennen en daar is nog geen vaccin voor. De overheden kijken ook mee over de schouder. Zij moeten ook al toestemming geven om naar een volgende fase te gaan."

"Er kan nog altijd nog iets misgaan, maar ik denk dat het de goede kant uitgaat. Momenteel is er echter geen contract tussen Europa en Pfizer, maar dat zou wel in de laatste fase zitten. Je hebt twee inentingen nodig met een tussenpauze van drie weken. De eerste vaccins zullen gaan naar de zwakkeren en zorgkundigen. Hoelang je beschermd bent, weet men niet. Dat gaan we de komende jaren leren."

"In de lente van 2021 zal men kunnen beginnen met vaccineren in België. Dat is een vooruitzicht dat we hebben. Zeker nu dat we weten dat het mogelijk is om een werkbaar vaccin te produceren. In eerste instantie zullen we 1 miljoen mensen kunnen vaccineren."

Ook aan de KU Leuven is men bezig met een vaccin. "Daar hebben we tests op proefdieren afgerond. We zoeken nu naar een partner om het te testen op mensen, want dat mogen wij zelf niet doen."