Nieuw kattencoronavirus slaat hard toe: Al duizenden dode dieren

door: STS
Kat
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een nieuw kattencoronavirus zorgt voor vele doden katten op Cyprus. Onderzoekers hebben dat ontdekt. Het virus, FCoV-23 genaamd, zou zowel erg ziekmakend als overdraagbaar zijn.

"Een nieuw virus, een gemengd kat-hond-coronavirus doodt duizenden katten op Cyprus", laat viroloog Johan Neyts weten via X.

"Het is een kattenvirus dat ook de genetische sequentie van een hondencoronavirus draagt. Het toont opnieuw aan dat nieuwe coronavirussen gemakkelijk kunnen opduiken. We moeten waakzaam blijven."

"Ze hebben goed werk verricht met het identificeren van wat een zeer interessant en zorgwekkend virus lijkt te zijn," vertelde Gary Whittaker, een viroloog aan het Cornell University College of Veterinary Medicine", aan Science.

"Hoewel er al eerder hond-kat-coronavirus kruisingen zijn gerapporteerd, zegt hij, is dit het eerste gedocumenteerde geval van een kattencoronavirus dat combineert met pCCoV (een hondencoronavirus), wat blijkbaar leidt tot een 'perfecte storm van zowel ziekte als overdraagbaarheid'."

Screenshot
Afbeelding bron: Twitter.com/neyts_johan