Hoe goed beschermt de boosterprik tegen omikron? Viroloog Johan Neyts antwoordt

door: MRO
Johan Neyts
Afbeelding bron: Photonews

De campagne om de bevolking een boosterprik toe te dienen draait op volle toeren. Het is een belangrijk wapen in de strijd tegen de meer besmettelijke omikronvariant.

Wie een boosterprik in de arm kreeg, geniet een flinke bescherming tegen de omikronvariant. Johan Neyts verwijst naar studies uit onder meer het Verenigd Koninkrijk.

"We weten ondertussen van cijfers uit het Verenigd Koninkrijk onder andere dat de bescherming tegen symptomatische infectie 7 à 8 dagen na je derde prik wordt opgekrikt tot ongeveer 75 procent. Dat is toch heel wat", aldus de viroloog in De zevende dag op Eén.

"Er zijn berekeningen uit het Verenigd Koninkrijk die aantonen dat die derde dosis toch een  bescherming geeft van ongeveer 80 procent tegen ernstige covid omwille van omikron."

Het is voorlopig nog onduidelijk hoe ziekmakend de omikronvariant is. "Er is nog geen duidelijkheid over het ziekmakend effect.

"In Zuid-Afrika zie je wel dat degenen die in het ziekenhuis worden opgenomen minder lang in het ziekenhuis blijven en dat er ook minder overlijdens zijn. Maar we zitten daar met een andere bevolkingspiramide dan bij ons, een relatief jonge bevolking."