Van Gucht bevestigt: Er is een nieuwe variant die niet door coronatest wordt gedetecteerd

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Er is een nieuwe variant opgedoken in Bretagne (Frankrijk) die niet wordt opgepikt door de coronatest die men gebruikt. Dat bevestigt Steven Van Gucht. Mensen met de nieuwe variant testen dus niet positief op corona.

"Er is melding gemaakt van een nieuwe variant in Bretagne. Dat is een normaal proces, varianten komen en gaan. We volgen dit op", bevestigt Steven Van Gucht.

"Er zijn berichten vanuit Frankrijk dat er problemen zijn met hun test om die variant op te pikken. Het gaat om een kleine uitbraak in Bretagne van een 8 à 10 gevallen."

"De mensen vertonen typische coronasymptomen, maar de test bleef negatief. Uit onderzoek blijkt dat de test de Bretoense variant niet kon detecteren."

Van Gucht maakt duidelijk dat deze nieuwe variant nog niet in België is opgedoken. Bovendien zijn er verschillende testen en kan men deze vrij eenvoudig aanpassen.

Testen aanpassen

"We hebben die variant nog niet vastgesteld in België. Het is ook belangrijk om te vermelden dat er veel verschillende testen worden gebruikt door verschillende laboratoria. Het is mogelijk dat één bepaalde test een probleem heeft met één bepaalde variant."

"Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat dat voor alle andere testen geldt. Elke test detecteert één, twee tot drie verschillende deeltjes van het virus. Een goede test hangt niet af van één deel. Als er een mutatie optreedt, kan dat signaal wegvallen maar meestal zal een tweede of derde signaal oplichten."

"We gaan dat opvolgen en het kan zijn dat je bepaalde testen moet aanpassen. Dat kan vrij eenvoudig gebeuren bij PCR-testen."