Van Gucht: “Dan zal er sowieso een nieuwe boostercampagne komen”

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Professor Steven Van Gucht verwacht dat we een nieuwe coronagolf zullen krijgen in het najaar. Of er dan opnieuw maatregelen nodig zijn om het virus af te remmen, is nu nog moeilijk te zeggen. Om die kans te verkleinen, benadrukt de viroloog wel het belang van een nieuwe boostercampagne.

“We mogen er op dit moment van uitgaan dat we in het najaar en in de winter sowieso met het coronavirus gaan te maken hebben. Het gaat niet zomaar verdwijnen.”

“Ik vermoed dat het zal zijn zoals met verkoudheden en met griep, iets dat zich wat terugtrekt in de zomerperiode en in het najaar en de winter terug komt opzetten", aldus professor Van Gucht bij Redactie24.

“We kunnen nu niet inschatten hoe erg een toekomstige najaarsgolf gaat zijn. Kan je dat laten passeren zoals voor de griep, dus zonder centrale maatregelen of contacten te beperken? Of moet je in sommige omstandigheden toch proberen het virus te vertragen? Dat is op dit moment heel moeilijk te zeggen.”

“Ik hoop van niet. Met een beetje geluk is het niet nodig en hoef je niet terug te grijpen naar maatregelen waarbij je evenementen moet afgelasten en dat soort zaken. Dat is moeilijk in te schatten.”

Van Gucht benadrukt dat een nieuwe boosterprik cruciaal zal worden om het najaar en de winter op een zo normaal mogelijke manier door te komen. “Onze beste garantie om de komende winter normaal door te komen, zal toch wel de boostercampagne zijn. Die zal er volgens mij sowieso komen. Momenteel denken we dat de meest geschikte periode september - oktober zal zijn.”

“We verwachten dat het virus vanaf het najaar opnieuw zal opzetten. In de eerste plaats denken we voor een nieuwe boosterdosis aan de meest kwetsbare personen: oudere mensen en personen met onderliggende aandoeningen. Heel waarschijnlijk gaan we het voor hen heel sterk aanraden. Neem dat ook aub, het is de beste garantie.”

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht in onderstaande video.