Waarom en wanneer krijgt iedereen een boosterprik en heeft België wel voldoende vaccins?

door: MRO
coronavaccin
Afbeelding bron: Pixabay

De volledige Belgische bevolking zal uitgenodigd worden voor een boosterprik. Wanneer je wordt uitgenodigd, hangt af van het vaccin dat je kreeg. Een antwoord op alle belangrijke vragen.

Waarom worden alle volwassenen uitgenodigd voor een boosterprik?

De bescherming tegen ernstige ziekte is momenteel nog steeds hoog, maar sinds oktober 2021 is ze wel licht gedaald, vooral bij mensen met verminderde immuniteit en 65-plussers. Om die reden worden deze groepen al volop uitgenodigd en gevaccineerd met een boostervaccin, net als de zorgverleners en, in de loop van december, de mensen die één dosis van het Janssen-vaccin (waarvan de werkzaamheid sneller afneemt) kregen.

Vóór  begin 2022 zal iedereen van deze ongeveer 3,5 miljoen mensen de kans hebben gehad om een afspraak te maken voor een boostervaccin.

Er zijn geen harde bewijzen dat de rest van de bevolking voldoende beschermd zal blijven door haar basisvaccinatie, vooral bij de huidige hoge viruscirculatie. Daarom werd een plan uitgewerkt om de hele bevolking om de hele bevolking zo snel als mogelijk een boostervaccin te geven.

In welke volgorde worden mensen uitgenodigd?

De volgorde van uitnodigen wordt bepaald in functie van dalende leeftijd en de tijdsduur sinds het vorige vaccin.

510 000 kregen een Astra-Zeneca-vaccin. Voor hen wordt een interval van 4 maanden tussen de tweede en de boosterdosis aanbevolen. Zij kunnen dus al vanaf december progressief worden uitgenodigd.

De overige 4,2 miljoen mensen die een basisvaccinatie met een mRNA-vaccin (van Pfizer of Moderna) kregen, zullen vanaf midden december worden uitgenodigd. De volgorde wordt bepaald door 1) het interval van 6 maanden tussen de 2e en de 3e vaccinatie en 2) de dalende leeftijd.

Tegen wanneer zal iedereen de kans hebben gekregen om een boostervaccin te halen?

Ten laatste in maart 2022 zal iedereen die binnen de voorwaarden valt de kans hebben gekregen een boostervaccin te krijgen.

Momenteel kunnen in ons land ongeveer 420 000 vaccins per week worden toegediend. Vanaf december wordt de capaciteit verder verhoogd tot bijna 530 000 doses per week (50 000 in Brussel, ten minste 300 000 in Vlaanderen, 170 000 in Wallonië en 3 300 in Ostbelgien). 

Heeft België voldoende vaccins?

Er zijn voldoende mRNA-vaccins (en voorbereidings- en injectiemateriaal) beschikbaar voor de boostercampagne: er zijn momenteel 23 miljoen spuiten en naalden en ongeveer 5,2 miljoen doses mRNA-vaccin in voorraad. Vanaf januari 2022 worden bovendien nieuwe leveringen verwacht.