Van Gucht duidt probleem bij vaccinatie: "Daar zitten we nog helemaal niet"

door: MRO
viroloog Steven Van Gucht

De strijd tegen covid-19 is nog lang niet gestreden. Om het virus echt onder controle te krijgen, moeten zoveel mogelijk mensen over de hele wereld gevaccineerd worden en die weg is nog heel lang. 

"Als je het probleem heel stabiel wil controleren, dan hebben we er met z'n allen echt belang bij dat zoveel mogelijk mensen wereldwijd gevaccineerd zijn", legt professor Steven Van Gucht uit in Terzake op Canvas.

De viroloog maakt de vergelijking met mazelen. "In principe hebben wij geen circulatie van mazelen meer in België, maar toch zien wij regelmatig uitbraken van mazelen omdat het af en toe toch wordt ingevoerd uit het buitenland en dan vindt dat virus toch zijn weg bij mensen die niet gevaccineerd zijn of bij mensen bij wie het niet goed heeft aangeslagen en dan krijg je toch nog altijd uitbraken."

"Het idee is dat we mazelen willen uitroeien, maar dat kan je enkel doen door in de rest van de wereld een heel hoge vaccinatiegraad te hebben. Daar zitten we helemaal nog niet voor covid-19."

En dus wordt het zaak om er ook voor te zorgen dat de bevolking in de ontwikkelingslanden zo snel mogelijk gevaccineerd wordt. 

"Er is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie waarbij men 2 miljard dosissen voorziet voor ontwikkelingslanden", weet Van Gucht. "Dat is een soort van gemeenschappelijke groepsaankoop. Ik denk dat die er wel gaan komen, maar het probleem is de timing, wanneer worden zij precies gevaccineerd?"

Daarnaast moeten de huidige coronavaccins van Pfizer en Moderna bewaard worden bij zeer koude temperaturen en dat is logistiek moeilijk haalbaar in ontwikkelingslanden.