Viroloog Johan Neyts stelt belangrijke vraag over derde coronaprik voor ganse bevolking

door: MRO
Johan Neyts
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil een derde prik voor alle Vlamingen. Viroloog Johan Neyts stelt dat uit studies blijkt dat een derde prik de bescherming aanzienlijk verhoogt, maar stelt wel een belangrijke vraag.

Momenteel worden 65-plussers uitgenodigd voor een derde prik. Uit studies blijkt dat die de bescherming tegen het coronavirus wel degelijk verhoogt.

"Uit studies in Israël ziet men dat de kans op infectie bij iemand die een derde dosis van Pfizer heeft gekregen in vergelijking met iemand die een tweede dosis heeft gekregen, daalt met een factor 10, 15 of 20 daalt, afhankelijk van de leeftijd."

"Dat gaat om de kans op infectie. We weten niet wat de impact is op ziek worden, maar algemeen mag je ook verwachten dat een derde dosis toch ook een soort van bescherming op lange termijn zal geven, meer dan een tweede dosis", aldus Johan Neyts in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

De viroloog wijst er echter op dat men werkt aan nieuwe vaccins, maar die zijn nog niet klaar. "Als je op termijn die derde prik breed gaat uitrollen, doe je dat dan nog met de oorspronkelijke vaccins of met de nieuwe vaccins die aangepast zijn aan de nieuwe stam, de deltavariant? Maar die nieuwe vaccins zijn er nog niet."