Wanneer zullen alle Belgen gevaccineerd zijn? Steven Van Gucht maakt inschatting

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Op 5 januari zal in België begonnen worden met de vaccinatie tegen Covid-19. Toch zal het dan nog een hele tijd duren vooraleer alle Belgen die dit willen, want het vaccin wordt niet verplicht, ingeënt zullen zijn.

"Het zal een proces van vele maanden zijn. In een heel optimistisch scenario, als alles heel goed gaat zullen alle Belgen misschien ingeënt zijn tegen de zomer", schat viroloog Steven Van Gucht in bij VTM Nieuws.

"Maar dat is dan wel heel optimistisch want er moeten nog heel veel nieuwe vaccins op de markt komen, die moeten nog toelating krijgen en geproduceerd worden. Dat is niet gegarandeerd dat die allemaal op tijd gaan zijn."

Een vaccin moet eerst nog een weg afleggen. "Het dossier moet eerst goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenagentschap en na hun positief advies kan de Europese Commissie toelating geven om het vaccin op de markt te brengen."

"Wanneer de loten van het vaccin vrijkomen, dan moeten die ook nog gecontroleerd worden door een onafhankelijk labo. Dan wordt gecontroleerd of in dat vaccin zit wat de producent belooft."