"Wie zich laat vaccineren neemt best een dagje vrij, want dit zal je voelen"

door: STS
Vaccin - verpleger
Afbeelding bron: Pixabay

Veel vrijwilligers die het Pfizer/BioNTech vaccin toegediend kregen, voelden zich na de tweede dosis ziek. Dat is echter volkomen normaal en een teken dat het vaccin werkt, benadrukken experten.

De helft van de vrijwilligers tussen 16 en 55 jaar die het vaccin toegediend kregen, kreeg daarna met vermoeidheid te kampen. De helft maakte ook melding van hoofdpijn. Iets meer dan een derde van de vrijwilligers voelde rillingen en 37% klaagde over spierpijn.

In de leeftijdscategorie van de 55-plussers voelde de helft zich vermoeid, kreeg een derde hoofdpijn en een kwart kreeg rillingen. 29% kreeg spierpijn. "Het zou goed zijn om een dagje vrijaf te voorzien na het krijgen van de tweede dosis", stelt Akiko Iwasaki, immunoloog aan de Universiteit van Yale.

Symptomen Covid-19

"Geneesheren moeten zich klaarmaken om met hun patiënten te bespreken waarom ze het vaccin moeten vertrouwen. Ze moeten het ook hebben over de bijwerkingen, die kunnen lijken op de symptomen van Covid-19", citeert The New York Times een onderzoekster aan de Universiteit van Californië. Ze raadt dokters ook aan om hun patiënten te informeren dat die symptomen een teken zijn dat het vaccin werkt, ondanks de jammerlijke gelijkenissen met de symptomen van het virus. "Het is normaal dat je je een paar uur minder lekker voelt", stelt ook viroloog Emmanuel André.