Wouter Beke windt er geen doekjes om: Vlaanderen kan sneller versoepelen dan Wallonië

door: BVDO
Wouter Beke
Afbeelding bron: Photonews

De vaccinatiecampagne loopt in Wallonië veel trager dan in Vlaanderen. Voor Wouter Beke (CD&V) zou dat wel eens kunnen betekenen dat Vlaanderen sneller zal versoepelen dan Wallonië.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zit er niet mee in om in Vlaanderen sneller te versoepelen dan in Wallonië. Daar loopt de vaccinatiecampagne immers veel trager.

“Maar als er een verschil is in vaccinatie, kunnen we de Vlamingen niet vragen om opgesloten te blijven”, vertelt Beke aan La Dernière Heure. Afgelopen juli werd de provincie Antwerpen afgesloten. Als er problemen zijn, worden er regionale of provinciale maatregelen genomen, dat is niet nieuw."

De vraag is volgens Beke dan ook niet of een Waalse burger niet dezelfde rechten heeft als een Vlaming die gevaccineerd is. "De vraag is net omgekeerd. Kunnen wij nog iemand vragen, wanneer iedereen de kans heeft gehad om ingeënt te worden, om zijn vrijheid niet terug te krijgen?"

Een snellere versoepeling binnen een bepaalde regio is volgens Beke dan ook perfect mogelijk. "Ik zie grote verschillen tussen de gemeenten in Brussel. Het is allemaal goed en wel om solidariteit tussen de regio's te vragen, maar het moet beginnen bij de gemeenten in dezelfde regio."

Beke voegde er nog aan toe dat de situatie in Brussel hem zorgen baart. Daar is de situatie veel erger dan in grootsteden als Antwerpen en Gent.