Yvonne (94) blikt terug op wat ze meemaakte tijdens eerste golf in woonzorgcentra: “Zoiets wens je niemand toe”

door: PMN
Yvonne zat helemaal alleen tijdens de eerste golf van het coronavirus
Afbeelding bron: TV-Limburg

Voor de bewoners van de woonzorgcentra is er vanaf vandaag weer bezoek toegestaan. De versoepeling was echt wel nodig want veel bejaarden waren aan het vereenzamen.


 

Het blijft wel een grote gok met de herfst en de winter voor de deur. Het is nog maar de vraag of men het coronavirus buiten gaat kunnen houden. Het Katharinadal in Hasselt werd zwaar getroffen in het voorjaar. Corona maakte toen 25 dodelijke slachtoffers.

“Mensen die eenzaam zijn en kippensoep krijgen, dat is erg”, bedenkt de 94-jarige Yvonne Marguillier bij TV-Limburg. “Het is nu éénmaal zo. Ik ben eigenlijk ook alleen in de wereld.”

Yvonne zat helemaal alleen tijdens de vorige uitbraak. Ze mocht haar kamer niet verlaten. “Dat wil je niet meemaken”, zegt ze. “Je mag ook geen bezoek ontvangen.”

Kristof Vervloesem is directeur bij het woonzorgcentra. “De belangrijkste versoepeling is dat mensen nu bezoek op hun kamers mogen ontvangen”, legt hij uit. “Deze versoepeling was echt wel noodzakelijk. Er mogen maximum 5 bezoekersgroepen in het woonzorgcentra aanwezig zijn. Knuffelen is toegestaan, maar we ontraden het. Als het mensen het toch doen, hebben we daar alle begrip voor.”