Zijn we nu verlost van corona? Steven Van Gucht geeft opvallend antwoord: "Dat is de waarheid"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers zitten in dalende lijn, de winter loopt ten einde en de coronabarometer gaat naar code geel. Zijn we verlost van corona?

"Om te zeggen dat de pandemie voorbij is, is het nog iets te vroeg", verduidelijkte viroloog Steven Van Gucht op VTM.

"Ik denk dat we dat pas zeker kunnen zeggen binnen één à twee jaar. Dat is de waarheid. Stel dat we dan nog altijd in een stabiele situatie zitten, dan kan je met een gerust gemoed zeggen: we hebben de pandemie gehad."

"De Wereldgezondheidsorganisatie is daar ook stellig in: de pandemie is nog niet gedaan. Maar ik denk wel dat we nu een vrij rustige periode tegemoet gaan, de komende weken en maanden."

"Het wordt lente, de zomer is in aantocht. Ik zie niet zo direct een grote bedreiging voor ons zorgsysteem op ons afkomen."

"Maar het blijft nog wat koffiedik kijken voor de periode nadien. Het najaar, de winter... misschien gaat dat heel goed passeren. Misschien krijgen we toch nog een zware golf te verwerken. Het is moeilijk te zeggen."

"Blijft dat beheersbaar, of niet? Ik denk dat je daar voorzichtig in moet blijven. Maar ik denk wel dat we sowieso het ergste gehad hebben."

Mis niets dankzij de gratis app van Redactie24