Als jij het warm hebt, heeft je huisdier het zeker ook warm: Herken de signalen van overhitting

door: WVDS
hond, zomer, huisdier, puppy
Afbeelding bron: Pixabay

Nu het enkele warme dagen worden is de hitte voor huisdieren even uitputtend en gevaarlijk als voor mensen. Het is daarom essentieel om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je huisdieren veilig blijven tijdens deze warme perioden.

Hierop moet je bij je huisdieren letten als temperaturen stijgen

Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden is hydratatie. Net als mensen hebben huisdieren een constante aanvoer van vers water nodig om gehydrateerd te blijven tijdens de warme dagen. Zorg ervoor dat de waterbak van je huisdier altijd gevuld is en overweeg om ijsblokjes toe te voegen om het water extra koel te houden.

Naast voldoende water is het belangrijk om je huisdieren te beschermen tegen oververhitting. Vermijd inspannende activiteiten tijdens de heetste uren van de dag en zorg voor een koele, schaduwrijke plek waar je huisdier kan rusten. Houd er rekening mee dat sommige dieren, zoals honden en katten, gevoeliger zijn voor hitte dan andere.

Laat bij warm weer zeker ook niet je hand alleen achter in de wagen, ook niet als er een raampje een beetje open staat. Dit is zeer gevaarlijk en moet te allen tijde worden vermeden. De temperatuur in een auto kan snel stijgen, wat tot fatale hitteberoerte bij je huisdier kan leiden.

Wat zijn de tekenen van oververhitting bij je huisdier

Tenslotte is het belangrijk om te leren herkennen wat de tekenen zijn van oververhitting bij je huisdier. Overtollig hijgen, lusteloosheid, ongecoördineerd lopen of, in ernstige gevallen, flauwvallen of erger nog bewusteloos vallen, kunnen allemaal signalen zijn van een oververhitting. Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts als je vermoedt dat je huisdier het te heet heeft.

Het is duidelijk dat er veel dingen zijn waarop je moet letten bij warmte betreft je huisdieren. Door proactief te zijn in de zorg voor hun welzijn, kun je er echter voor zorgen dat ze de warme dagen op een veilige en comfortabele manier doorkomen. En vergeet niet, als het te warm is voor jou, dan is het waarschijnlijk ook te warm voor je huisdier!