Moeten ook katten voortaan aan de leiband? “Zou veel dierenleed vermijden”

door: PMN
Afbeelding bron: Foter

In Nederland is er opvallende zaak aan de gang. Een ecoloog en een jurist pleiten ervoor om na honden ook katten aan de leiband te houden. Ze zeggen daar ook een heel goede reden voor te hebben.

Volgens hen overtreden de baasjes een Europese wet die de biodiversiteit beschermt. “De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen dan een hond”, zegt ecoloog Chris Smit.

“Onze gezellige huiskatten vangen in Nederland jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels. En daar zitten ook veel zeldzame en beschermde dieren bij.”

Ook in de opvangcentra in ons land zien ze de impact van jagende katten. “Jaarlijks krijgen we zo'n 1.000 dieren binnen die aangevallen zijn door een kat. En dat zijn niet alleen vogels”, licht Nick De Meulemeester, verantwoordelijke van het VOC Merelbeke toe aan Het Nieuwsblad. 

"Kat binnenhouden zou veel dierenleed besparen"

“We hebben ook al vleermuizen, amfibieën, egels, konijnen, eekhoorns en zelfs een vossenjong binnengekregen met bijtwonden. Als we ze geen antibiotica geven, gaan vier op de vijf dieren dood. Met een behandeling kunnen we de helft redden.” 

“Maar vaak zijn er te grote wonden, zijn de dieren te zwak of blijken ze geïnfecteerd. De kat binnenhouden, zou veel leed vermijden.”

Tags kat