Planckendael heeft triest nieuws: "Verzorgers zijn er het hart van in en verwerken hun verdriet"

door: STS
Planckendael
Afbeelding bron: Photonews

ZOO Planckendael heeft triest nieuws te melden. Een leeuwin heeft er haar twee jongen gedood. De verzorgers zijn bedroefd na het voorval.

"De twee Aziatische leeuwenwelpen geboren in april dit jaar, zijn gestorven. Leeuwin Lorena aanvaardde de welpen niet meer na de noodzakelijke vaccinatie en verwondde haar jongen dodelijk", meldt ZOO Planckendael via Facebook.

"Alle leeuwenwelpen, ook die van de Afrikaanse leeuwen in ZOO Antwerpen, worden op de leeftijd van acht weken gevaccineerd tegen de dodelijke kattenziekte. Zo wordt het internationaal uitgeschreven protocol al jaren gevolgd."

"Bij de Afrikaanse leeuwen ging alles in het verleden altijd vlot. Bij de Aziatische leeuwen heeft deze wellicht overgevoelige moeder er anders over beslist. De verzorgers zijn er het hart van in en verwerken hun verdriet."

"Deze leeuwin heeft gevoelsmatig haar welpen opgegeven. Ze vertrouwde het zaakje niet en heeft haar welpen dodelijk verwond. In de natuur bijten leeuwinnen hun welpen dood als ze merken dat ze ziek of zwak zijn. Ze worden onmiddellijk weer krols nadat de welpen gestorven zijn. Zo steken ze geen vruchteloze energie meer in deze jongen, maar focussen ze op nieuwe paringen en een nieuwe worp en verspillen ze geen kostbare energie."

Pittig karakter

"Samen met onze wetenschappers bekijken we de mogelijke alternatieven voor de toekomst, want kweekvrouw Lorena heeft in 2016 wél drie jongen grootgebracht. Twee jaar geleden heeft ze ook één van de twee jongen van haar worp gedood. Wat we in de natuur eerder zien bij leeuwen is dat ze hun eerste worp uit onervarenheid doden."

"Ligt het aan de Aziatische leeuwen specifiek als soort of in het bijzonder aan het individu, de persoonlijkheid van deze leeuwin zelf? Is zij overgevoelig? Ze staat gekend als een zenuwachtige leeuwin met een pittig karakter, die erg fel en agressief naar de verzorgers kan reageren."

"Er zal uitgebreid onderzoek en overleg zijn met de Europese stamboekhouder en experten van de Aziatische leeuwen in Denemarken om het voortbestaan van deze bedreigde diersoort verder te kunnen helpen en volgende generaties te laten overleven."