Oplichters lokken je steeds vaker in de val via je smartphone: Doe dit nooit

door: MRO
phishing
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Oplichters zoeken steeds weer naar nieuwe manieren om mensen in de val te lokken en hen persoonlijke gegevens of geld afhandig te maken. Fraude met QR-codes is in opmars.

Iedereen kent de QR-codes wel die we zien onder meer zien op affiches, visitekaartjes, folders en zelfs om te betalen kan je een QR-code scannen. Je scant de QR-code met de camera van je telefoon en je wordt zo naar een bepaalde link geleid.

Bij fraude via een QR-code word je naar bijvoorbeeld een nepwebsite gebracht. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van bankgegevens, inloggegevens of zelfs geld. Het probleem met een QR-code is dat je de link pas kan zien wanneer je de QR-code met je camera hebt gescand. Je weet dus niet op voorhand naar waar de QR-code je zal leiden.

Hoe voorkom je fraude met QR-code?

Wees oplettend met welke QR-code je scant. Scan bijvoorbeeld nooit een QR-code in een winkelstraat of op een openbare plaats als je niet zeker weet dat deze verbonden is aan een betrouwbaar merk of organisatie.

Let ook op als je merkt dat een QR-code beschadigd is. Oplichters proberen wel eens QR-codes op bijvoorbeeld parkeerautomaten te overplakken.

Kijk altijd goed naar de url die verschijnt na het scannen van de QR-code. Word je naar een betrouwbaar webadres geleid of is het een verkorte url waar je niets uit kan opmaken?

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp