Politie moet eigen hond doodschieten: "We zijn geschokt door wat er is gebeurd"

door: STS
Jax
Afbeelding bron: Politie Lancashire

De politie heeft een politiehond moeten doodschieten. Het dier had zich tegen zijn baasje gekeerd en was onhandelbaar geworden.

De hond, met de naam Jax, werd plots agressief tijdens de zoektocht naar een vermiste persoon in het Engelse Walton-le-Dale.

Het dier viel zijn baasje aan. De agent werd met ernstige verwondingen aan een bovenbeen opgenomen in het ziekenhuis.

Pogingen om de hond na het bijtincident in bedwang te krijgen mislukten, en daarom werd het noodzakelijk geacht om het dier af te maken.

"We waren rond 5.15 uur in een veld aan het zoeken naar een vermiste persoon. Gedurende de zoektocht werd een politiehond agressief en beet hij de agent", citeert Metro een woordvoerder van de politie.

"Andere zoekteams, waaronder gewapende agenten, gingen ter plaatse. Alle inspanningen om de hond in bedwang te krijgen mislukten."

"Gegeven de voortdurende dreiging ten opzichte van de gewonde agent en andere collega's, werd Jax ter plaatse neergeschoten. Hij overleed helaas."

De gebeurtenissen schokken het hele korps. "Het is nooit een gemakkelijke beslissing om te maken voor een agent, maar de politie heeft de plicht om op te treden wanneer het nodig is, vooraleer er meer letsel wordt toegebracht, of het nu bij agenten of bij burgers is. We zouden nooit iemand aan gevaar blootstellen", aldus de hoofdinspecteur.

"We werken met goed getrainde honden, maar zoals elke hond kunnen ze onder bepaalde omstandigheden een gevaar vormen. We zijn geschokt door wat er is gebeurd en door de uitkomst van dit incident."