Bewaar deze wintergroenten nooit in je koelkast: 'Kan schimmelgroei bevorderen'

door: MRO
koelkast
Afbeelding bron: pexels

Als je wilt dat je verse groenten hun voedingswaarde behouden en niet snel bederven, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Verscheidene wintergroenten bewaar je best niet in de koelkast.

Wintergroenten zoals winterwortel, pompoen, koolraap, knolselderij en aardappelen kan je maar best niet in je koelkast leggen. Het zijn allemaal groenten die de winter overleven onder de grond.

Ze zijn ontworpen om goed te kunnen overleven in koude temperaturen, maar als ze te koud worden bewaard, kan dat de smaak en de textuur veranderen.

Een koelkast bewaart voedsel koud, vaak onder de 4°C. Bij deze temperaturen begint het zetmeel in wintergroenten zoals aardappelen zich om te zetten in suiker. Zodra de groenten uit de koelkast worden gehaald en gekookt, kunnen deze suikers verbranden en dat zorgt voor een andere smaak.

Daarnaast kan de koude, vochtige omgeving van een koelkast schimmel- en bacteriegroei bevorderen. Dus ondanks de kou, kunnen je groenten nog steeds bederven in de koelkast. 

Waar bewaar je wintergroenten het best?

Wintergroenten bewaar je best op een koele, donkere en luchtige plek zoals een kelder, bijkeuken of een geïsoleerde garage. Aardappelen gaan bijvoorbeeld spruiten als ze worden blootgesteld aan licht, dus het is het beste om ze in het donker te bewaren.