Gezellig met zijn allen rond een dampende pot mosselen natuur: Maak deze fout niet bij de bereiding!

door: WVDS
mosselen
Afbeelding bron: Pixabay

Aan een dampende pot mosselen zitten zoveel herinneringen. Het is een bereiding die vaak wordt geassocieerd met gezellige familiebijeenkomsten, feestelijke zomeravonden of nostalgische strandbezoeken aan de Belgische kust.

Mosselen natuur is een klassiek gerecht dat ons terugbrengt naar de essentie van de zeevruchtenkeuken. Geen complexe sauzen of specerijen, maar de pure smaak van mosselen, gekookt in hun eigen vocht, aangevuld met eenvoudige ingrediënten zoals ui, selderij en knoflook.

Iedereen houdt vast aan zijn tradities, maar wanneer iemand over je schouder meekijkt in je potten, komt bij veel koks de discussie op gang: moet je extra water toevoegen bij de bereiding van mosselen?

Moet je extra water toevoegen wanneer je mosselen natuur klaarmaakt, of hoeft dat niet?

Het antwoord op deze vraag is nee, je hoeft geen water toe te voegen wanneer je mosselen natuur klaarmaakt. Mosselen produceren hun eigen vocht als ze koken, en dit draagt bij aan de smaak van de saus waarin ze gekookt worden. Hier is het klassieke recept voor mosselen natuur:

Ingrediënten:
2 kg mosselen
2 uien, in dunne plakjes gesneden
4 stengels bleekselderij, fijngehakt
2 teentjes knoflook, gehakt
50 gram boter
Peper en zout naar smaak
Peterselie voor garnering

Instructies:
1. Controleer eerst alle mosselen en gooi degenen die open zijn of niet sluiten wanneer je erop tikt weg. Was ze grondig om eventueel zand of vuil te verwijderen.
2. Verhit de boter in een grote pan met dikke bodem. Voeg vervolgens de plakjes ui, knoflook en bleekselderij toe en bak ze tot ze zacht zijn, maar niet bruin.
3. Voeg de mosselen toe aan de pan, doe de deksel erop en schud ze goed door elkaar zodat ze goed gemengd zijn met de groenten.
4. Kook de mosselen op hoog vuur gedurende ongeveer 5-7 minuten, of tot alle schelpen open zijn. Schud de pan af en toe om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig koken.
5. Haal de mosselen uit de pan met een schuimspaan en leg ze in een schaal. Gooi mosselen die na het koken niet geopend zijn weg.
6. Breng het kookvocht op smaak met peper en zout en giet het vervolgens over de mosselen. Het bedekken van de mosselen met de saus helpt om die heerlijke zeevruchtensmaak te verbeteren.
7. Garneer tot slot met wat gehakte peterselie.

En daar heb je het, mosselen natuur zonder water toe te voegen. Dit gerecht is heerlijk met frietjes, brood of een frisse salade. Vergeet ook niet een heerlijk Belgisch biertje erbij te serveren!

Tags mosselen