Kan je beschadigde groenten of fruit nog veilig opeten? Als je dit opmerkt is er maar één juiste keuze

door: WVDS

Wanneer je boodschappen hebt gedaan, kan het je weleens overkomen dat je een gaatje ontdekt in een groente of een stuk fruit. En dan rijst bij velen de vraag of je heel het product weg moet gooien?

 

Of mag je ook gewoon de verdachte plek wegsnijden en de rest toch nog consumeren? Om de juiste keuze te maken moet je enkele zaken bekijken.

Weggooien of wegsnijden van verdachte plekken op fruit of groenten: Zo maak je de juiste keuze

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle slechte plekken op groenten en fruit gelijk zijn. In sommige gevallen kan het volkomen veilig zijn om het beschadigde gedeelte te verwijderen en de rest alsnog op te eten. Maar in sommige gevallen is het echter beter om het hele product weg te gooien.

Een handige regel die je hierbij kan hanteren is om te bekijken of de schade aan het voedsel oppervlakkig is. Bij een kneuzing op een appel of een klein gaatje in een tomaat kan je deze plek vaak veilig wegsnijden. 

Het wegsnijden van het beschadigde gedeelte haalt de bron van potentiële bacteriën of schimmels weg, waardoor het resterende deel veilig eetbaar blijft.

Er zijn echter enkele uitzonderingen die je in acht moet nemen. Dit is het geval als het voedsel doordrongen is van schimmel, of als de binnenkant rot of overdreven zacht is. Wanneer je dit opmerkt bij het versnijden, is er geen twijfel mogelijk en moet je de volledige vrucht of groente volledig weggooien. 

Schadelijke bacteriën en schimmels kunnen zich namelijk snel verspreiden naar de rest van het voedsel, waardoor het onveilig wordt om het nog op te eten of te verwerken in een maaltijd.

Voornamelijk bij zachte groenten en fruit zoals perziken, tomaten, aardbeien en courgettes, kan het bederf snel diep in de vrucht of groente dringen.

Wat voedsel betreft is er slechts één belangrijke vuistregel: bij twijfel, is het altijd beter om op veilig te spelen en het product weg te gooien.