Maakt dit populaire superfood je dik? Feiten en fabels ontrafeld over avocado

door: WVDS
avocado
Afbeelding bron: Pixabay

Avocado's zijn de afgelopen jaren ongelooflijk populair geworden. Ze hebben ook hun plaats veroverd in de wereld van superfoods.

 

Gezondheidsbewuste consumenten eren dit romige groene fruit om zijn vele voedingsvoordelen, zoals het hoge gehalte aan gezonde vetten en vezels. 

Maar er is ook een gerucht dat avocado je dik maakt. Laten we deze bewering eens wat nader bekijken, alvorens conclusies te trekken. 

Avocado's hebben een hoge caloriewaarde, maar er is meer

Wat de calorieën betreft, is het waar dat avocado's een aanzienlijke hoeveelheid calorieën bevatten. Een gemiddelde avocado van ongeveer 200 gram, bevat 320 calorieën.

Dat getal is best behoorlijk hoog in vergelijking met ander fruit. Ter vergelijking, een appel van middelmatige grootte bevat ongeveer 95 calorieën, een banaan bevat er 105 en een kopje gesneden mango's komt op ongeveer 99 calorieën. 

Maar voor we kunnen zeggen dat de hoge caloriewaarde van een avocado ervoor zorgt dat je dik wordt, is het noodzakelijk om nog wat dieper in te gaan op het soort vetten dat aanwezig is in dit groene fruit. 

De vetten in avocado's behoren tot de onverzadigde varianten, die als gezond worden beschouwd. Deze vetten kunnen helpen bij het verminderen van het slechte LDL-cholesterol en het verhogen van het goede HDL-cholesterol. 

Bovendien is de vezel in avocado's goed voor de darmgezondheid. Bovendien kan het eten van een avocado helpen je langer een vol gevoel te geven.

Daarom kan het eten van avocado's als onderdeel van een evenwichtig dieet je juist helpen om gewicht te verliezen, in plaats van aan te komen. 

Avocado's zijn een voedzaam superfood die zeker een plek verdienen in een uitgebalanceerd dieet, maar ze zijn geen magische oplossing voor gewichtsverlies of -toename.

Dus, we kunnen concluderen dat de bewering "van avocado word je dik", meer een fabel is dan een feit. 

Tags fruit dieet