Verspillen is zonde: Verrassend wat je nog kan doen met smaakvol mosselsap

door: WVDS
pot mosselen
Afbeelding bron: Pixabay

Mosselen bereiden is een smakelijke traktatie voor velen van ons. Mosselen zijn een gezonde zeevrucht die veel voedingsstoffen en vitamines bevat.

Maar wanneer de mosselen op zijn, blijft er nog kookvocht over. Dat vocht wordt ook wel mosselsap genoemd en kan op verschillende manieren worden gebruikt, dus gooi het niet meteen weg.

Wat je allemaal kunt doen met mosselsap

Mosselsap kan worden gebruikt als basis voor bouillon of soepen. Voeg wat groenten en kruiden toe aan het overgebleven mosselsap en laat het sudderen tot een smaakvolle bouillon.

Het mosselsap leent zich ook uitstekend voor het maken van smaakvolle sauzen. Of je het nu gebruikt in een wittewijnsaus, een romige champignonsaus of zelfs een scherpe citroensaus, mosselsap kan wonderen verrichten voor je sauzen.

Een andere creatieve manier om mosselsap te gebruiken, is om het toe te voegen aan risotto. De smaken van het sap verrijken de risotto en geven het een heerlijke zeevruchtentoets.

Een misschien te voor de hand liggende toepassing is om je pasta in het mosselsap te koken. Het sap geeft de pasta direct een zoute, zeevruchtensmaak die heerlijk harmonieert met een eenvoudige knoflook- en olijfoliesaus.

Er zijn dus tal van manieren om het vocht dat overblijft na het bereiden van mosselen te gebruiken. Het is zeker de moeite waard om het te bewaren en te gebruiken in een van de bovenstaande suggesties.

Het mosselsap is rijk aan smaken van zeevruchten en kan echt een dimensie toevoegen aan je gerechten.

Een belangrijke kanttekening is wel dat mosselsap een beperkte houdbaarheid heeft en binnen een paar dagen na het bereiden van de mosselen moet worden gebruikt.

Bewaar het sap in de koelkast in een goed afgesloten container tot je klaar bent om het te gebruiken. Wacht dus niet te lang voordat je deze heerlijke ideeën met mosselsap uitprobeert.