3 manieren – waarvan 1 héél onverwachte! – om je barbecue schoon te maken

Barbecueën is genieten, maar het schoonmaken achteraf is vaak minder feestelijk. Geen nood, er zijn heel wat manieren om je barbecue grondig te reinigen.
Hier zijn drie manieren om je barbecue een flinke schoonmaakbeurt te geven. Welke verkies jij?
Verhitten
Een pro-tip: wacht niet tot je barbecue is afgekoeld voor je hem schoonmaakt. Laat na het grillen de barbecue nog vijf tot tien minuten op hoog vuur of hete kolen staan, zodat het meeste vuil verbrandt. Trek vervolgens hittebestendige handschoenen aan en schrob het rooster grondig met een staalborstel (voor roosters van gietijzer of roestvrij staal) of een zachte messingborstel (voor geëmailleerde roosters).
Een extra truc is om een halve citroen of ui op een vork te prikken en daarmee over het hele rooster te wrijven. Het zuur van de citroen of de enzymen in de ui helpen het vet los te maken. Zodra je klaar bent met borstelen laat je het rooster afkoelen. Daarna kun je het eventueel nog afnemen met een licht vochtig doekje of keukenpapier.
Laten weken
Is je rooster al koud? Dan zal je een andere methode moeten toepassen. Steek het rooster in een vuilniszak met heet water en een vaatwastabletje, sluit de zak met een elastiekje en leg hem in de zon. Spoel het af de volgende dag af, en klaar is Kees.
Laat mieren het werk doen
Het klinkt misschien absurd, maar het werkt! Leg het rooster gewoon in een mierennest. Het mierenzuur zorgt ervoor dat alle aangekoekte resten de volgende dag verdwenen zijn. De moeite waard om te proberen, als je een mierennest in de buurt hebt, uiteraard...