Is voedsel bereiden in de airfryer echt gezonder? Dit zeggen experten (en er is meer)
Een airfryer is stilaan een onmisbaar toestel in iedere keuken. We gebruiken het voor het bereiden van steeds meer voeding, maar is voedsel bereiden met een airfryer ook werkelijk gezonder?
Het klinkt logisch, je bereidt je voeding met een minimum aan olie en dat zou toch gezonder moeten zijn? Onze redactie zocht uit wat experten erover vertellen.
Amper toegevoegde oliën in de airfryer
Julia Zumpano is diëtiste bij de Cleveland Clinic en zij benadrukt dat het gezondheidsvoordelen biedt. "Airfrying is een gezondere optie omdat het vrijwel geen toegevoegde oliën vereist. Het creëert die geweldige knapperige textuur waar je naar op zoek bent, zonder het gebruik van olie", vertelt ze op de website van Cleveland Clinic.
Victoria Taylor is diëtist bij de British Heart Foundation en zij stelt dat het gebruik van de airfryer gunstig is voor je hart. “Airfryers kunnen een gezondere manier zijn om voedsel te bereiden in vergelijking met frituren, omdat ze veel minder olie gebruiken. Dit kan helpen om de hoeveelheid verzadigd vet in je dieet te verminderen en dat is gunstig voor je hartgezondheid."
Voeding bereiden met de airfryer gaat snel
Een airfryer biedt naast gezondheidsvoordelen eveneens tijdwinst. Je kan er immers heel snel en eenvoudig een warme maaltijd mee maken. "Airfryers zijn een gamechanger voor drukke gezinnen", luidt het bij voedingsdeskundige Toby Amidor. Hij is auteur van 'The Healthy Meal Prep Cookbook.
"Ze maken het mogelijk om snel voedzame maaltijden te bereiden, zoals gegrilde groenten of magere eiwitten, met minimale olie, waardoor je gerechten lichter en hartvriendelijker worden.”
Airfryer zorgt voor een lagere energierekening
Naast bovenstaande voordelen, is een airfryer ook energievriendelijk. Het toestel bespaart energie doordat het apparaat compacter en efficiënter werkt dan een traditionele oven. Een airfryer verwarmt veel sneller op, meestal binnen een paar minuten, terwijl een oven vaak 10 tot 15 minuten nodig heeft om op temperatuur te komen.
Dit betekent dat er minder tijd en energie nodig is om hetzelfde gerecht te bereiden. Bovendien circuleert hete lucht in een kleine ruimte, waardoor het eten sneller en gelijkmatiger gaar wordt. Hierdoor verbruikt de airfryer minder stroom per gebruiksmoment, wat op termijn leidt tot een lager energieverbruik.
Daarnaast is een airfryer vaak voldoende voor het bereiden van kleinere porties, waardoor je niet een hele oven hoeft te verwarmen voor één maaltijd. Dit maakt het apparaat bijzonder geschikt voor huishoudens van één tot vier personen.
Ook vergeleken met frituren op olie is de airfryer zuiniger: er is geen voorverwarming van liters olie nodig, wat veel stroom of gas kan kosten. Doordat het apparaat doelgericht en snel werkt, kan het gebruik van een airfryer bijdragen aan een lager energieverbruik én een lagere energierekening.