Advocaat verdedigt fietser die meisje omver duwde: "Hij reed door omdat de vader agressief werd"

door: STS
kniestoot fietser
Afbeelding bron: Federale politie

De advocaat van de mountainbiker die een kind van 5 jaar met een kniestoot omver duwde, heeft in de Waalse pers gereageerd.

"Hij heeft helaas een kind geraakt terwijl hij probeerde zijn evenwicht te herstellen na een passage langs de kant van de weg", verklaarde Philippe Culot aan La Libre Belgique.

"Uit een analyse van de video kan iedereen die ooit op een koersfiets reed, zien dat zijn beweging normaal was in zo'n glibberige situatie en dat het niet ging een opzettelijke stoot."

"Nadat de vader van het kind hem aansprak, realiseerde hij zich dat er een valpartij had plaatsgevonden en is hij gestopt om zijn excuses aan te bieden en om zich te vergewissen van de toestand van het meisje. Omdat de vader zich agressief opstelde, is hij daarna verder gereden om te vermijden dat hij het slachtoffer zou worden van geweld."

Sociale media

De advocaat haalt uit naar de vader van het kind, die de beelden deelde op sociale media. "De schade is onmetelijk voor de fietser, een vader en de grootvader van meerdere kleinkinderen. Dat komt niet alleen door de hatelijke commentaren op sociale media en de artikels in de pers, maar ook door het volstrekt onbegrijpelijke en buitensporige gedrag van de gerechtelijke autoriteiten die eerst een opsporingsbericht uitzonden, alvorens een zestiger zonder strafblad van zijn vrijheid te beroven en een celstraf van een jaar aan te kondigen."

"De publiciteit die het parket van Verviers aan deze zaak heeft gegeven is onaanvaardbaar en schendt het vermoeden van onschuld dat moet worden genoten door eenieder die wordt opgeroepen om voor een rechtbank te verschijnen. Wat de internetgebruikers ook mogen denken: die rechtbank moet zeggen welke feiten zijn bewezen en welke sanctie eventueel moet worden uitgesproken."