Echtpaar voor 14.000 euro opgelicht: "Pas vooral op tijdens weekends en op feestdagen"

door: STS
Laptop - oplichting - online
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Een echtpaar uit Turnhout is het slachtoffer geworden van bankkaartfraude. Ze werden voor 14.000 euro opgelicht. Dat laat de lokale politie via Facebook weten.

"Vrijdag, rond 16.00 uur, kreeg het koppel, twee tachtigers, een telefoonoproep van een man die beweerde dat hij een medewerker was van een bank- of verzekeringskantoor."

"De man meldde dat er een verdachte transactie was geregistreerd op de bankrekening van het echtpaar en zei dat hij later op namiddag nog zou langskomen om die verrichting ongedaan te maken.

"Korte tijd na het telefoongesprek belde een man bij het appartement van het echtpaar aan. Hij had een toestelletje bij zich waarop het logo van BNP Paribas Fortis stond."

"De valse bankmedewerker is zo'n half uur bij het koppel binnen geweest en nam uiteindelijk de twee bankkaarten en de laptop van het echtpaar mee."

"Niet veel later stelden de slachtoffers vast er 8.000 euro was overgeschreven en dat er voor 3.000 euro cash geld was opgevraagd. Daarnaast werden bij twee elektrozaken diezelfde avond ook nog dure aankopen betaald voor een totaalbedrag van ruim 3.000 euro."

Volgens de politie komt dit soort fraude vaker voor op vrije dagen, wanneer bankkantoren niet of moeilijk te bereiken zijn. "Zo kunnen slachtoffers ongewenste overschrijvingen of betalingen niet meteen ongedaan laten maken. Dat is doorgaans zo op vrijdagnamiddag, tijdens het weekend of op feest- en brugdagen."

"Met Allerheiligen en Allerzielen voor de deur en heel wat bedrijven die op vrijdag 3 november de brug maken, willen we nog eens waarschuwen voor dit fenomeen met enkele belangrijke tips:

- Weet dat bankinstellingen nooit huisbezoeken uitvoeren of een bankmedewerker langs sturen als er verdachte transacties op je bankrekening zouden zijn opgemerkt.

- Geef je bankkaart(en) ook nooit mee aan iemand die je niet kent.

- Deel je vertrouwelijke bankcode nooit met anderen.

- Meld je nooit aan op je bank-app als anderen je daar om vragen.

- Wees selectief met wie je binnenlaat in je woning. Twijfel je of de persoon die voor de deur staat, wel degelijk werkt bij de bank of het bedrijf waarvoor hij beweert te werken? Vraag dan zijn legitimatiebewijs en probeer eerst contact op te nemen met de bank of het bedrijf.

- Bel altijd de politie bij verdachte situaties en doe zeker aangifte als je denkt het slachtoffer te zijn geworden van (bankkaart)fraude."

"Aarzel niet om dit bericht te delen of mensen te waarschuwen waarvan je weet dat zij onze socialemediakanalen niet volgen."