Politie waarschuwt na opmerkelijke oplichting: "Wees dan voorzichtig en vraag je bank om advies"

door: STS
gehackt - computer - phishing
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De federale politie waarschuwt voor een speciale manier waarop fraudeurs je geld afhandig willen maken. Het gaat om een methode die gebaseerd is op het gebruik van een gestolen Britse cheque.

Commissaris Olivier Bogaert wil iedereen hiervoor waarschuwen en haalt een voorbeeld aan. Het gaat om een vrouw met de naam Francine, die op een tweedehandsplatform een aanbieding voor een canapé plaatste.

Al snel kreeg ze reactie, al wist ze niet dat ze met een fraudeur te maken had. "Ze ontving een bericht van Simon, een Belgische student die stage loopt in een bedrijf in Groot-Brittannië. Hij toonde veel interesse in de canapé, vroeg Francine om deze voor hem opzij te zetten en zei ook dat zijn ouders de canapé zouden komen ophalen."

De jongeman vroeg om haar rekeningnummer en schreef een bedrag over. Alleen ging het om 1.480 euro, in plaats van de vraagprijs van 480 euro. Daarna contacteerde hij de vrouw opnieuw; de boekhoudster van het bedrijf waar hij stage loopt had zogezegd een fout gemaakt.

Overschrijving via bank

"Hij vroeg haar het bedrag terug te sturen via een rekeningnummer dat hij meedeelde. En hij voegde eraan toe: 'Snel graag, anders komt ze in de problemen'. Francine voerde de overschrijving dan ook onmiddellijk uit. Maar enkele dagen later verdween ook de 480 euro van haar rekening."

Haar bank vertelde haar dat het oorspronkelijk overgemaakte bedrag afkomstig was van een Britse cheque waartegen verzet werd aangetekend omdat die gestolen was. "Bovendien was Francine de teruggestorte 1.000 euro kwijt en gaf Simon geen teken van leven meer. Ze besloot daarom klacht in te dienen."

Vraag je bank om advies

"Het onderzoek leert dat haar bedrag is verdwenen van de rekening waarop ze het had gestort. Sindsdien is het van de ene naar de andere rekening gegaan en werd het uiteindelijk afgehaald in Rusland."

De politie geeft dan ook een belangrijke tip: "Wanneer je iets verkoopt en iemand uit Groot-Brittannië je contacteert, wees dan voorzichtig en aarzel niet om je bank om advies te vragen."