"Je ziet je geld niet meer terug en je rekening wordt leeggeplunderd"

door: STS
scam laptop slachtoffer
Afbeelding bron: pexels

Nu de eindejaarsfeesten achter de rug liggen, zullen heel wat mensen een niet zo geslaagd geschenk online te koop willen aanbieden. De FOD Economie waarschuwt voor oplichters.

"Misschien kreeg je een cadeau dat niet in de smaak viel en wil je het via een tweedehandsplatform verkopen? Wees dan op je hoede", klinkt het. "Je loopt beter een koper mis dan al je geld kwijt te spelen."

Zo gaan de oplichters te werk nadat je een item op een tweedehandsplatform hebt geplaatst.

"Je krijgt reactie van een koper. Hij kan om verschillende redenen het product niet zelf ophalen en stelt voor om gebruik te maken van een bekende koerierdienst (Mondial Relay, DPD, DHL, GLS, enz.) om geen argwaan te wekken."

"Daarnaast stelt hij ook voor om een betaaldienst van die koeriersdienst te gebruiken in plaats van een overschrijving rechtstreeks op je rekeningnummer. Hij vraagt je identificatiegegevens zodat hij jou het afgesproken bedrag kan overmaken."

"Even later krijg je een valse e-mail van de koeriersdienst, met de mededeling dat je een betaling ontving en dat je een account moet aanmaken om toegang te krijgen tot je geld."

"Bij het aanmaken van dat account vraagt het platform je om zelf een betaling te doen om je identiteit en bankgegevens te bevestigen. Het bedrag van die betaling krijg je zogezegd terug zodra de echtheid van je gegevens is bevestigd."

"Helaas gaat het om pure oplichting. Je krijgt de betaling van de koper nooit, noch een terugbetaling van het bedrag dat je zelf betaalde."

"Integendeel, de fraudeur wil enkel toegang krijgen tot je rekening om die vervolgens leeg te plunderen!"