Opgepast! Je kan nu ook stevig opgelicht worden als je online solliciteert

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay

De voorbije weken zijn er opvallend veel gevallen gemeld van criminelen die op tweedehandssites of bij een online sollicitatie een kopie van je identiteitskaart vragen. Dat doen ze niet met de bedoeling die ze je vertellen.

De nieuwe manier van oplichting werd uiteengezet door Christophe Van Bortel van de federale politie op Radio 1. Heel vaak proberen criminelen een kopie van je identiteitskaart te bemachtigen op tweedehandssites.

Op tweedehandssites doen criminelen zich voor als een wantrouwige koper of verkoper. Met een kopietje van je identiteitskaart proberen ze je vertrouwen te winnen omdat ze zogezegd eerder al slachtoffer waren van oplichting.

Met de kopie van je identiteitskaart kunnen ze heel veel doen, zoals het afsluiten van leningen, telecomabonnementen en nu ook dure energiecontracten.

Ook op bepaalde jobsites zijn criminelen actief. Ook daar vragen ze een kopietje van je identiteitskaart om te checken, maar hebben ze totaal andere bedoelingen.

Wie slachtoffer is geweest van deze vorm van oplossing moet zijn identiteitskaart veranderen. “Je nieuwe kaart zal een ander kaartnummer hebben dan de gestolen versie. Zo kan je achteraf bewijzen dat jij het niet bent als er vreemde zaken gebeuren”, klinkt het.

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24