Opgepast voor listige dieven aan je deur: "De werkwijze is vaak dezelfde"

door: STS
politie
Afbeelding bron: Unsplash

"Steeds vaker gebruiken criminelen nieuwe excuses om zich toegang tot een woning te verschaffen om zo op een listige manier een diefstal te kunnen plegen." Dat zegt korpschef Geert Verheyen van politiezone CARMA.

"Wij ontvingen recent klachten van inwoners die geconfronteerd werden met onbekenden die hun woning willen betreden. De werkwijze is vaak dezelfde", stelt Verheyen vast.

"Onbekenden bellen aan en proberen met een smoes binnen te geraken. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als politie-inspecteur, medewerker van een nutsbedrijf, willen schuilen voor de koude of de regen of vragen of ze gebruik mogen maken van het toilet."

"Terwijl de bewoner aan het lijntje gehouden wordt, betreedt een tweede of derde verdachte de woning via een andere ingang. Die steelt ondertussen juwelen, geld of andere waardevolle spullen."

"De dieven bieden zich vaak aan bij oudere personen en/of alleenstaanden. Slachtoffers die een gelijkaardige situatie ervaren, worden gevraagd om te bellen naar het noodnummer 101."

De politie geeft nog enkele tips om te overwegen vooraleer je iemand binnenlaat in je woning:

  • Verwachtte je bezoek en is de persoon bereid om later langs te komen?
  • Ken je de persoon of organisatie waartoe hij/zij behoort?
  • Draagt de persoon een uniform en heeft hij/zij een dienstvoertuig?
  • Heeft hij/zij een legitimatiekaart bij zich?
  • Sommige collega's dragen geen uniform en rijden rond met een anonieme wagen. Het is dus mogelijk dat zij bij je aanbellen zonder zichtbaar politiekenmerk. Als je twijfelt, kan je altijd vragen dat de politieambtenaar zich kenbaar maakt met zijn/haar legitimatiekaart. Collega's van de recherche dragen soms een fluoband met het politielogo.
  • Je twijfelt? Laat de persoon dan niet binnen.