Politie vraagt Facebook-gebruikers om voorzichtig te zijn: "Een valstrik, en ze sturen dit door naar al je vrienden"

door: STS
Facebook
Afbeelding bron: Photonews

De federale politie roept gebruikers van Facebook op om voorzichtig te zijn. "Hackers zijn steeds meer aanwezig op Facebook", klinkt het.

"De bekendste valstrik is een video met een titel die een ernstig verkeersongeval aangeeft. Deze kan worden verspreid via een bericht zoals 'ik kan niet geloven dat hij er niet meer is. Ik zal hem zo missen', waarbij op de emotie wordt ingespeeld."

"Er is een link en omdat je je smartphone gebruikt, klik je erop. Je wordt doorgestuurd naar een fake news site genaamd 'NewsAmericaVideos', maar je kunt de naam niet zien. Wanneer je op de site bent, word je verzocht om je Facebook-login in te voeren om je identiteit te bevestigen en die video te bekijken", legt Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de federale politie uit.

"Op die manier heb je je inloggegevens aan de oplichters gegeven. Ze kunnen ermee verdergaan en andere frauduleuze berichten naar je vrienden sturen vanaf je account. En om geld te verdienen, kunnen ze al die informatie ook op het dark web verkopen."