Anuna De Wever hard voor politici: "Wie dat verkondigt, liegt gewoon"

door: WVDS
Anuna De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Anuna De Wever is teleurgesteld in het resultaat van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die in november plaatsvond in Glasgow. De Vlaamse klimaatactiviste benadrukt tegenover Redactie24 dat de politici hun verantwoordelijkheid moeten nemen. 

Welke zaken zijn niet of onvoldoende aan bod gekomen, die toch een groot verschil zouden kunnen maken voor het klimaat?

“Loss&damage. Dat gaat erover dat rijkere landen mee betalen voor de schade van de klimaatcrisis in de armere landen. het is meer dan normaal dat dit gebeurt aangezien de rijkere landen (Westen) de grootste vervuilers zijn en de overduidelijke verantwoordelijkheid hebben om dit systeem te veranderen.”

“Momenteel zitten we zelfs met systemen waar er landen zijn die leningen afbetalen bij rijke landen om zélf de schade van de steden en culturen op te vangen, door een crisis waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn.” 

“Ook de ‘phase-out’ van fossiele brandstoffen moet nu als eerste prioriteit worden gezien. We weten dat het de eerste stap is om uit de crisis te geraken, en momenteel werd enkel een ‘phase down’ uit kool besproken. niets over gas en olie.”

“Elke politicus die is gaan verkondigen dat we op het goede spoor zijn, liegt gewoon. En dat zie je in de beslissingen rond de doelstellingen en de fossiele brandstof industrie.”

Gaan jullie naast de klimaatmarsen nog andere initiatieven nemen om het klimaat onder de aandacht te blijven houden?

"We beseffen dat dit een nieuw hoofdstuk is in ons activisme, aangezien veel van de beslissingen waarvoor we heel lang campagne hebben gevoerd, nu gemaakt zijn. Alleen in de totaal foute richting. Los van immense druk gaan we ook bestaande contracten en resoluties moeten breken."

"We zijn volop bezig met na te denken rond wat we gaan doen om die druk hoog te houden maar we kijken vooral naar de politici. Het is niet aan ons om ons te bewijzen, het is aan hen", besluit Anuna De Wever.