Jacotte Brokken vindt het heel opvallend en is zeker: "Komt door klimaatverandering"

door: STS
Jacotte Brokken
Afbeelding bron: Photonews

De maand februari is nog niet helemaal voorbij - we beleven immers een schrikkeljaar - maar weerkundigen kunnen al opvallende conclusies trekken. Het meest opmerkelijke is dat we de warmste februari ooit hebben meegemaakt.

Nooit was het warmer in februari sinds het begin van de metingen in 1833. Tot dinsdag bedroeg de gemiddelde temperatuur 8,4 graden. Dat is maar liefst het dubbele van de 4,2 graden die we normaal zouden mogen verwachten.

"Er zijn verschillende redenen voor", zei weervrouw Jacotte Brokken op VRT 1. "Enerzijds was er veel bewolking in de maand februari. En die bewolking zorgt voor een soort van dekentje, waardoor de temperaturen iets hoger liggen."

"We kregen af en toe ook een zuidenwind, die warme lucht vanuit het zuiden met zich meebracht. En dat alles heeft te maken met de klimaatverandering."

Daarnaast werd het een sombere maand, met weinig zon. We kregen slechts 30,3 uur zonneschijn, terwijl we normaal gezien in februari gemiddeld 72,5 uur zonneschijn krijgen. "Een grijze maand februari dus, en ook een grijze winter", concludeert Brokken.

Volg Redactie24 nu op Instagram