Jill Peeters raakt er niet over uitgepraat: "Die nachten zijn bijzonder warm verlopen"

door: STS
Jill Peeters
Afbeelding bron: Photonews

De maand februari is bijna voorbij en weervrouw Jill Peeters heeft enkele vaststellingen gedaan. Het was een bijzondere maand op het vlak van weer.

Normaal is het in de maand februari gemiddeld 4,2 graden. Maar in februari 2024 bedroeg de gemiddelde temperatuur (tot en met zondag) 8,7 graden. En 's nachts werd het gemiddeld 6,5 graden.

"Vooral de nachten zijn bijzonder warm verlopen. Normaal gezien hebben we nu recht op anderhalve graad tijdens de nachten", zei Jill Peeters op VTM. "Maar daar zitten we een volle vijf graden boven. Dat is twee graden hoger dan het vorige record. Het is ook typisch voor de klimaatverstoring, dat we zien dat de records gewoon verpulverd worden. En dat de extremen extremer worden."

Verder hebben we in februari weinig zonneschijn gehad. "Normaal gezien hebben we in februari gemiddeld 2,5 uur zonneschijn per dag. Maar nu komen we nog niet eens aan gemiddeld één uur per dag. We hebben gelukkig nog een paar dagen te gaan, en het is een schrikkeljaar, dus we krijgen een dag extra erbij."

"Maar het zal één van de somberste februarimaanden, zo niet dé somberste februarimaand zijn ooit gemeten."