Frank Deboosere is het beu gehoord: "Mensen klagen daar heel het jaar over"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Frank Deboosere wil komaf maken met een hardnekkige mythe. Hij wil duidelijk maken dat België geen "regenland" is.

Hoeveel procent van de tijd regent het in Vlaanderen? Die vraag stelde Deboosere in een poll op X, het voormalige Twitter.

Zijn volgers konden kiezen uit 8% van de tijd, 15%, 23% of 34 % van de tijd. De meeste mensen (45%) stemden op 8%. 29,4% dacht dat 15% het juiste antwoord is. 17,6% dacht dat 23% correct is en 8% gaf aan dat het volgens hen 34% van de tijd regent in België.

Het juiste antwoord is nochtans 8% van de tijd. "Vrijwel iedereen lijkt het er over eens: België is een regenland. We klagen het hele jaar over de regen", komt Deboosere er op zijn website op terug.

"Graag verwijzen we dan naar het gemiddeld aantal dagen waarop het in ons land regent: maar liefst 190 regendagen (gemiddelde over de periode 1991-2020)."

"Maar hoe vaak regent het écht in Vlaanderen? Hoeveel minuten van de tijd valt er neerslag? Want een neerslagdag wordt gedefinieerd als een dag waarop er minstens 0,1 mm neerslag valt. Maar het regent dan geen 24 uur aan één stuk. Meer zelfs, het heeft op de meeste plaatsen de voorbije honderd jaar nooit een hele dag lang (dus onafgebroken gedurende 24 uur) geregend."

"Voor België heb ik geen statistieken gevonden van de échte neerslagduur", zegt Deboosere. Hij greep daarom naar cijfers uit Nederland en kwam tot de conclusie: "Het regent in Vlaanderen ongeveer 8% van de tijd. Dus 92% van de tijd is het droog."