Sabine Hagedoren trekt grote ogen: "Wat er donderdag op ons afkomt..."

door: STS
Sabine Hagedoren
Afbeelding bron: Eén

Donderdag belooft een kletsnatte dag te worden voor een groot deel van het land. Sabine Hagedoren ziet een "zeer actieve storing" naderen. Wateroverlast is niet uitgesloten.

Woensdag bleef het droog en kregen we zomerse temperaturen tot 27 graden in de Kempen. Aan de kust werd het 21 graden.

Donderdag komt er verandering. "Een actieve storing komt vanuit Frankrijk en zal tegen het einde van deze nacht in de Ardennen al voor regen- en onweersbuien zorgen, en mogelijk ook al in de provincie Limburg", zei Sabine Hagedoren op Radio 2

"Maar wat er donderdag op ons afkomt... Dat is een zéér actieve storing, die gaat blijven golven. Voor West- en Oost-Vlaanderen is er geen probleem. In de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, en vooral in het oosten van die provincies, kunnen ze behoorlijk wat neerslag krijgen; 20 tot 50 liter water per vierkante meter."

"Dus lokaal kan dat wateroverlast geven. Het KMI geeft al code oranje voor de provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg, waar er neerslaghoeveelheden van 30 tot 60 liter water per vierkante meter kunnen vallen. Voor Wallonië zelfs tot 80 liter, en in de Voerstreek eventueel nog meer."

Het wordt ook wat koeler, bij temperaturen van 18 tot 23 graden. "In West- en Oost-Vlaanderen kan het nog 25 graden worden", aldus Hagedoren.