Snikheet jaar op komst: "In dat geval waarschijnlijk warmer dan 2016"

door: MRO
zon hittegolf
Afbeelding bron: Shutterstock.com

2024 zou wel eens ontzettend warm jaar kunnen worden, warmer zelfs dan 2016, dat wereldwijd het warmste jaar was tot nu toe. Dat bericht het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

Alles heeft te maken met het weerfenomeen El Niño. "In de loop van dit jaar wordt weer een El Niño verwacht", schrijft het KNMI op zijn virtuele huis.

Tijdens een El Niño warmt de Stille Oceaan sterk op en dat kan leiden tot veranderingen in het weerpatroon wereldwijd. De laatste El Niño vond plaats in 2016 en werd beschouwd als een van de sterkste El Niño-gebeurtenissen in de afgelopen decennia.

De effecten ervan waren wereldwijd te voelen en omvatten onder andere droogte in Afrika, bosbranden in Indonesië, zware regenval in Zuid-Amerika en verminderde visserijopbrengsten in de Stille Oceaan.

Nieuwe El Niño deze zomer

"De kans is groot dat deze lente en zomer zich een volgende El Niño aandient. Dat komt omdat we al een paar jaar hebben gehad met een La Niña, en omdat de zeewatertemperaturen voor de kust van Zuid-Amerika stijgen."

"De officiële verwachting van de NOAA, de Amerikaanse weerdienst, schat deze kans op ongeveer 60 procent. Als El Niño inderdaad doorzet, zal 2024 waarschijnlijk warmer worden dan 2016", klinkt het bij het KNMI

Tags hitte knmi