Ruimtestation van 8,5 ton is vannacht neergestort op de aarde: Brokstukken vallen uit de lucht

bron: VRTNWS
door: PMN
Je hebt het allicht niet gemerkt, maar vannacht is er een ruimtestation van 8,5 ton neergestort op de aarde. Het was al langer geweten dat het ruimtetuig op weg was naar de aarde.

Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 ("Hemels Paleis") stortte vannacht om 2.15 uur neer boven de Stille Oceaan. Het ruimtestation werd in 2011 in de lucht gestuurd door de Chinezen. Ze wilden het daarna gecontroleerd laten terugkeren naar de aarde, maar in 2016 verloren ze alle controle, staat te lezen bij VRT-NWS.

Tiangong-1 cirkelde vervolgens steeds dichter bij de aarde en het was al enige tijd voorspeld dat het ruimtestation rond 1 april zou neerstorten op aarde.

Het gevaarte van 8,5 ton brandde grotendeels op in de atmosfeer. Het viel vervolgens in kleine brokstukken uit elkaar. Of alle brokstukken al op aarde zijn gevallen, is nog niet duidelijk. Mensen moeten zich in ieder geval geen zorgen maken. China schatte de kans dat er een mens geraakt zou worden door een brokstuk zwaarder van meer dan 200 gram in als in 1 op 700 miljoen.