Om deze reden is het beter om nieuw gekochte kledij eerst te wassen voor je het draagt

door: BVDO

Onderzoek heeft aangetoond dat kledij die we kopen gevaarlijke stoffen kan bevatten. Daarom is het beter je kledij na aankoop eerst te wassen.

Een studie heeft aangetoond dat maar liefst één op de zes kledingstukken die uit China komen kankerverwekkende stoffen bevatten. Daarom is het beter om ze eerst te wassen.

De kledij kan niet alleen kanker veroorzaken, maar ook voor huidirritaties en hormoonverstoring zorgen, zo laat VRT Nieuws weten.

Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenbescherming, vindt de resultaten van de studie hallucinant. “Vanaf het moment dat je ‘Made in China’ ziet, weet je dat je voorzichtig moet zijn”, vertelt ze.

Bertrand belooft extra maatregelen en controles zodat er ingegrepen kan worden tegen producten die zich niet aan de regels houden.

“Ik ga het ook aankaarten tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie vanaf januari. Het lijkt me belangrijk dat alle landen even veel inzetten op controles”, klinkt het.

Het probleem is immers dat kledij soms via één bepaald land in Europa binnenkomt en dan via het systeem van vrij verkeer van goederen in andere Europese landen verkocht wordt.