Experts duidelijk over deze elektrische auto's: "Ze zijn kwalitatiever én goedkoper"

door: STS
Elektrische wagen
Afbeelding bron: Pixabay

De elektrische wagen is aan een opmars bezig. En hetzelfde geldt voor de Chinese auto-industrie. Experts omschrijven Chinese elektrische wagens nu zelfs als beter en kwalitatiever. En niet onbelangrijk: ze zijn ook goedkoper.

"Traditioneel stonden vooral Europa en Amerika heel sterk in de productie van auto's. Dat waren de twee grote continenten waar auto's werden geproduceerd", zei Thierry Vanelslander, transporteconoom aan de Universiteit van Antwerpen, op VTM.

"Maar China is doorheen de tijd die technologie ook gaan ontwikkelen en is nu ook een grote autoproducent geworden, en zeker ook van elektrische voertuigen."

Het succes van Chinese elektrische wagens is makkelijk te verklaren: de lage kostprijs. Een Chinese elektrische wagen is veel goedkoper dan een Europese. VTM geeft als voorbeeld de BYD Seagull (10.400 euro) en de vergelijkbare Renault Zoe (35.000 euro).

Vroeger stonden sommige Chinese modellen als onveilig en minder kwalitatief te boek. Dat is nu anders. "Tien jaar geleden waren er zeker wel problemen met die auto's. Maar vandaag is dat helemaal anders", zegt Vanelslander.

"De technologie is bij hen enorm snel geëvolueerd. Het is heel hoogwaardig. Ze passen ook heel snel aan. Ze kijken waar zaken mis lopen en vandaag zijn Chinese wagens van minstens even goede kwaliteit als de Europese en Amerikaanse elektrische wagens. Eigenlijk kan je zeggen dat de wagens kwalitatiever zijn, zo ver is het gekomen."

William Todts, directeur bij Transport & Environment, zei hetzelfde in 'Terzake': "De Chinese auto's zijn betere elektrische wagens, en ze hebben ook betere software."