Zonnepanelen niet zonder gevaar: "Dan zitten we allemáál zonder stroom, heel Europa plat"

door: STS
Zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

Er zijn zorgen over de omvormers die gebruikt worden bij zonnepaneleninstallaties. Die zijn zeer vaak van Chinese makelij, en sommigen vrezen dat China deze vanop afstand kan uitschakelen. Dat zou het hele stroomnet platleggen.

"Ik kan omvormers vanop afstand uitschakelen. Iemand met slechte bedoelingen kan dat ook", zei Yves De Bruycker van DB&W Technics in 'Terzake'.

"Als ik dat kan, kan het mannetje in zijn ivoren toren in China dat uiteraard ook wel gaan doen."

Gevraagd naar wat de gevolgen zouden kunnen zijn indien China op grote schaal omvormers zou uitschakelen, antwoordde Wiet Vande Velde van Energyking: "Dat is gewoon catastrofaal, dan gaan we naar een black-out."

"Want vandaag zijn zonnepanelen zo'n cruciaal onderdeel geworden van de energievoorziening dat het totaal mis gaat wanneer ze dat zouden doen. Dan leggen ze Europa plat."

"Als er op een zonnige dag plots tientallen gigawatts aan vermogensproductie wegvallen, is dat een groot probleem. Dan kan er op zijn minst lokaal een black-out gebeuren. Of eventueel op grotere schaal: een land, of meerdere landen", zei Joannes Laveyne, onderzoeker bij het Elektrisch Energielaboratium aan de UGent.

In Australië hebben ze al onderzoek gedaan naar de impact op het stroomnet indien China massaal veel omvormers zou uitschakelen. "Onze schatting is dat je maar 20% van die omvormers moet stilleggen om het net neer te halen", zegt Rachael Falk, CEO van het Cyber Security Cooperative Research Center.

"Dat veroorzaakt wat een 'black start' genoemd wordt, waarbij elektriciteitscentrales niet meer opnieuw kunnen opstarten. Dan heb je tot een week nodig om ze opnieuw aan de praat te krijgen."