SP.A-voorzitter John Crombez kan het nauwelijks geloven: “Die man was geradicaliseerd, komt twee keer voor in een dossier van de Staatsveiligheid, één keer in veiligheidsrapport van de politie en toch komt die vrij?"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De schietpartij in Luik zal ook in politieke kringen druk besproken worden. Zowel oppositie als meerderheid stellen zich ernstige vragen.

Benjamin Hermann kreeg penitentiair verlof. Een levensgevaarlijke man mag zomaar de gevangenis verlaten, met alle gevolgen vandien.

Justitie oordeelde dat hij niet gevaarlijk was. SP.A-voorzitter John Crombez kan zijn ogen en oren niet geloven. “Is dit het veiligheidsbeleid?”, vraagt hij zich af in Het Nieuwsblad. 

“Die man was geradicaliseerd, komt twee keer voor in dossier van de Staatsveiligheid, één keer in veiligheidsrapport van de politie, en toch wordt hij vrijgelaten. Wie wordt dan níét vrijgelaten? Was er iemand die al die info had?”

Maar ook meerderheidspartij Open VLD zit met veel vragen. “Hoe is het mogelijk dat iemand die veroordeeld is voor zulke zware feiten de gevangenis mag verlaten?” aldus vicepremier Alexander De Croo. Hij stelde zich enkele weken geleden al vragen bij over het systeem van verlengd penitentiair verlof, waarmee hij zich voor een eerste keer richtte tot justitie­minister Koen Geens (CD&V).